VOLVO XC70 D5 AWD blijft trillen en dreunen.

VOLVO XC70 D5 AWD blijft trillen en dreunen.

Klachtomschrijving eigenaar

VOLVO XC70 D5 AWD blijft trillen en dreunen. Deze nette Volvo XC70 D5 AWD werd bij ons aangeboden door de eigenaar in verband met een vervelende trilling en waarneembare dreun tijdens het rijden op snelheid. Rond een snelheid van 80 km/uur was dit aldus hem op de achtergrond waarneembaar, maar zodra de snelheid verder werd verhoogd, werd het rijden daadwerkelijk oncomfortabel.

Achtergrond

De betreffende auto is recentelijk door de eigenaar aangeschaft bij een dealer en begaf zich nog binnen de garantieperiode. De betreffende verkopende partij had al het nodige beoordeeld en vervangen om de oorzaak te achterhalen en te verhelpen, maar helaas bleek het eindresultaat aldus de eigenaar niet naar wens te zijn.

Intake Autodiagnose Twente

Betreffende eigenaar heeft Autodiagnose Twente benaderd om te laten oordelen over de mate van trillingsintensiteit en een trillingsanalyse uit te voeren om de oorzaak van de trilling te achterhalen, dit voornamelijk om door een externe partij te laten aantonen of de trillingen verhoogd waren of een acceptabel karaktereigenschap van deze auto is. Naderhand is er op verzoek een rapport opgesteld met een oordeel, bevindingen en is er een advies opgenomen welke onderdelen verantwoordelijk waren en vervangen dienden te worden.

Conclusie vanuit trillingsanalyse

Autodiagnose Twente heeft trillingsmetingen uitgevoerd op de snelheden waar de klacht zich voordeed en naderhand een trillingsanalyse uitgevoerd op de verkregen data. Hieruit is aangetoond dat de trillingsintensiteit zich boven het acceptabel niveau begaf en wel met een factor 3 ten opzichte van een gelijkwaardig model in goede conditie. Daarmee is aangetoond dat het comfort onacceptabel is en ofwel door de verkopende partij teruggenomen moet worden of gerepareerd zodat het comfort wederom acceptabel wordt.

Aangezien de verkopende partij niet in staat was om de bron te achterhalen en aldus de eigenaar naast de betreffende trillingen de auto naar wens is, is op verzoek van de verkopende partij een aanvullende trillingsanalyse uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Hieruit heeft Autodiagnose Twente eenduidig de oorzaak kunnen aantonen. Dit is opgenomen in een rapport met daarnaast het advies welk onderdeel vervangen diende te worden.

De dealer heeft de voorgestelde reparatie uitgevoerd, hiermee is de trillingsintensiteit significant verlaagd en begeeft het zich wederom op een acceptabel niveau. Hierdoor is deze auto alsnog in het bezit van de inmiddels tevreden eigenaar.

Ervaart u ook een oncomfortabel rijgedrag en is dit naar uw mening niet naar behoren, benader ons dan en leg uw situatie vrijblijvend aan ons voor.