Lancia Delta trilt rond 100 km/uur

Lancia Delta trilt rond 100 km-uur

Klachtomschrijving eigenaar

Deze Lancia Delta trilt rond de 100 km/uur op snelweg. De eigenaar benaderde ons aangezien hij zich stoorde aan het rijden op cruise-control rond deze snelheid. Hij had al diverse andere garages het probleem voorgelegd, maar uiteindelijk zonder resultaat. Om die reden probeerde hij deze snelheid te vermijden om net wat langzamer of sneller te rijden, waar het probleem zich in wat geringere mate voordeed.

Achtergrond

De auto is al enige tijd in handen van de betreffende eigenaar, waar hij zich eigenlijk al sinds de verandering van de maximale snelheid op de snelheid van 100km/uur stoort aan de trillingen die hij waarneemt tijdens de langere ritten op de snelweg. Deze trillingen voelt hij zowel in de stoel als vanuit het stuur. Dit probleem heeft hij al enige malen zonder resultaat voorgelegd aan het autobedrijf waar deze in onderhoud is. Tevergeefs dit ook laten beoordelen door de Lancia dealer, waarbij hij te horen dat het een combinatie was van de gemonteerde set wielen en de uitvoering van de motor. Uiteindelijk had hij Autodiagnose Twente via Google gevonden en dit probleem aan ons voorgelegd.

Intake Autodiagnose Twente

Tijdens de intake ben ik met de eigenaar een stukje gaan rijden, waarbij me het opviel dat ondanks de leeftijd en al enige gereden kilometers het rijcomfort niet naar behoren is en daarmee het probleem erken en verwacht hier wat in te kunnen betekenen.

Conclusie vanuit trillingsanalyse

De auto is door Autodiagnose Twente uitgerust met trillingsopnemers om na te gaan waarom deze Lancia Delta trilt rond de 100 km/uur. Vanuit de meetresultaten kon ik herleiden dat de voornaamste bron, wat storend aanwezig was vanuit het interieur van de auto, werd veroorzaakt door motorresonanties.

Vanuit daar is de conditie van de motor beoordeeld om na te gaan of deze mogelijk onregelmatig loopt of er eventueel een mechanisch mankement was. Dit was niet het geval, waarna naar aanvullende analyse de dempingscoëfficiënt van de componenten tussen de motor en het interieur is beoordeeld.

Vanuit deze metingen geconcludeerd dat de rechter motorsteun een sterk afgenomen werking had en daarmee het advies uitgebracht om deze te laten vervangen.

Aangezien de betreffende dealer nogmaals aangaf dat dit niet de oorzaak kon zijn, en zij het vervangen hiervan als nutteloos beschouwden, is de betreffende motorsteun door Autodiagnose Twente zelf vervangen.

Het resultaat mocht er zijn, niet alleen rond deze snelheid reed de auto comfortabeler, maar eigenlijk waren de motortrillingen gedurende de gehele rit vrijwel niet meer waar te nemen, aldus de eigenaar.

Herkent u een gelijkwaardige ervaring, schroom dan niet om uw situatie voor te leggen aan Autodiagnose Twente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *