Auto blijft trillen, wat nu?

De auto trilt: dat is een van de meest voorkomende klachten van automobilisten. Een auto die trilt, rijdt oncomfortabel. Je raakt eerder vermoeid en het verstoord je rijplezier. Een trillende auto wijst bovendien op een probleem. Dat probleem kan in de banden, de wielen, de remmen, de ophanging, de aandrijflijn, de motor, of een combinatie daarvan zitten. 

auto trilt

Auto trilt - hoe merk je dat?

Een auto die trilt, uit zich op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een trilling in het stuur of in de stoel voelen. Dit kan zich voordoen bij elke snelheid óf alleen bij een bepaalde snelheid. Het is ook mogelijk dat een trilling erger wordt naarmate je versnelt of dat je een trilling in het stuur voelt tijdens het remmen. Trillingen kunnen zich ook voordoen wanneer je de koppeling laat opkomen.
De verschijnselen van een auto die trilt zijn legio evenals als de oorzaken…

Auto trilt - de oorzaken

Auto blijft trillen

 Veelvoorkomend is een probleem met de banden. Die kunnen beschadigd zijn of scheef afgesleten zijn. Ook kan een velg beschadigd zijn doordat er tegen een stoeprand is aangereden; de velg is dan niet meer helemaal rond. Daarnaast kan een trilling in de auto veroorzaakt worden door een slechte uitlijning van de auto. 
In bovenstaande gevallen kunnen nieuwe banden en velgen monteren, wielen balanceren of de auto uitlijnen het trillingsprobleem meestal al verhelpen. 

Trillingen kunnen ook door de aandrijflijn of remmen worden veroorzaakt. 
Een verbogen aandrijfas – als gevolg van een aanrijding of schade of in het verleden -,  een versleten homokineet of wiellagers óf speling of onbalans in de cardanas levert trillingen op. 
Wanneer de auto trilt bij het remmen is de kans groot dat één of meerdere remschijven krom zijn;  de trilling voel je dan meestal ook in het rempedaal. De oorzaak kan echter ook in de ophanging, stuurkogels, fuseepennen, ophangrubbers of draagarmrubbers zitten.

Een auto die trilt bij het wegrijden duidt mogelijk op een koppelingsprobleem. Is dit vooral bij het schakelen, of voel je tijdens het rijden af en toe schokjes/trillingen dan kan het een probleem met de motor zijn. 

Het trillen van de auto kan vele oorzaken hebben. De juiste diagnose stellen is cruciaal; alleen dan wordt snel de oorzaak gevonden en voorkom je onnodig hoge kosten. 
Dit is de expertise van Autodiagnose Twente, wij staan garant voor een snelle en effectieve diagnose. Voor meer informatie over geluids- en trillingsanalyse klik dan hier

Benader ons vrijblijvend om uw situatie aan ons voor te leggen.